Verstandig uw kapitaal laten groeien


Aartselaar 22/01/2024


Beleggen is een kunst die geduld, kennis en strategie vereist. Een van de meest effectieve benaderingen is gespreid beleggen, waarbij het risico wordt geminimaliseerd door te investeren in verschillende activaklassen. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van gespreid beleggen en de diverse manieren waarop dit kan worden gerealiseerd.


Basisprincipes beleggen:

Het basisprincipe van beleggen is eenvoudig maar krachtig: niet al je eieren in één mand leggen. Door je kapitaal te verdelen over verschillende activa, verklein je het risico van grote verliezen als gevolg van schommelingen in één markt of sector. Diversificatie is de sleutel tot stabiliteit en groei op lange termijn.


Activaklassen voor Spreiding:

  1. Mixfonds of Gemengd Fonds: Een mixfonds belegt in verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties en soms ook vastgoed. Het biedt een gebalanceerde benadering en is geschikt voor beleggers die gemak willen combineren met diversificatie.

  2. Individuele Lijnen: Beleggen in individuele aandelen en obligaties geeft je de vrijheid om je portefeuille nauwkeurig af te stemmen op je doelen en risicobereidheid.

  3. Exchange-Traded Funds (ETF's): ETF's volgen vaak een bepaalde index en bieden een eenvoudige manier om te investeren in een breed scala aan activa, waaronder aandelen, obligaties of grondstoffen.

  4. Vastgoed: Investeren in vastgoed, direct of via vastgoedfondsen, voegt een fysieke activaklasse toe aan je portefeuille en kan bescherming bieden tegen inflatie.


Spreiding in de Tijd en locatie:

Spreiding moet niet alleen plaatsvinden binnen verschillende activaklassen, maar ook in de tijd en over verschillende markten en locaties. Dit betekent dat je regelmatig moet blijven investeren (spreiding in de tijd), je portfolio moet diversifiëren over verschillende markten en dat geografische spreiding belangrijk is om blootstelling aan specifieke regionale risico's te verminderen.


Kosten:

Hoewel kosten een punt van zorg zijn, zijn ze niet per definitie negatief. Het betalen van kosten voor professioneel beheer, advies of toegang tot bepaalde markten kan de moeite waard zijn als het resulteert in een goed gespreide portefeuille en hogere rendementen op lange termijn.


Doelen Vastleggen:

Het is essentieel om duidelijke beleggingsdoelen vast te stellen. Tijdlijnen, zoals vijf of acht jaar, bepalen het risiconiveau dat je kunt tolereren. Verschillende doelen kunnen verschillende risiconiveaus rechtvaardigen. Een gedegen rendement-risicoanalyse is daarbij onmisbaar.


Professioneel Advies:

Professioneel advies is cruciaal voor beleggers, vooral in een complexe financiële omgeving. Dit omvat niet alleen uitleg over macro-economie en markttrends, maar ook begeleiding in moeilijke tijden. Emoties uitschakelen en niet meegaan in paniek zijn essentieel. Het onderscheid tussen 'market timing' en 'time in market' moet duidelijk zijn, waarbij een langetermijnvisie de boventoon voert.


Conclusie: Zet Uw Geld aan het Werk voor U:

Gespreid beleggen vereist geduld, discipline en een langetermijnvisie. Met de juiste strategieën, doelstellingen en professioneel advies kan beleggen een krachtig instrument zijn om uw geld te laten groeien en uw financiële doelen te bereiken. Het is tijd om uw kapitaal aan het werk te zetten en te profiteren van de potentie van de financiële markten.


Enkele praktische voorbeelden:

Enkele concrete praktijkvoorbeelden van maandelijkse beleggingsplannen die tot7 jaar en 6 maanden geleden werden geopend: ze ondergingen dus allemaal de uitbraak van de Covid19 pandemie (aandelenmarkten- 35% in maart 2020) en intussen hebben deze RIPS dus ook de volatiliteit en debeurscorrectie van 2022 ( MSCI World index -12,78 % o.a. als gevolg van de oorlog in Oekraïne, energie crisis, inflatiebestrijding door renteverhogingen) achter de rug. Tot slot hebben deze fondsen ook de moeilijkheden van de stijgende rente gekend.


In alle voorbeelden werden de stortingen consequent maandelijks aangehouden sedert de initiële aankoop, zonder onderbrekingen.De resultaten bieden een goede illustratie van de impact van gespreid aankopen in volatiele tijden (= aankopen tegen een gemiddelde koers).


Ondanks 2 negatieve beursjaren (2018 en 2022) en hetvolatiele beursjaar 2023, staan deze RIPS op een positief rendement.


De gemiddelde aankoopkoersen bevinden zich onder het huidig koersniveau, ten gevolge van het regelmatig maandelijks aankopen.


AXA IM Global Equity QI
AXA World Funds Robotech

Wenst u een afspraak met een van onze adviseurs, aarzel niet om een afspraak te maken.


Mvg,


Het NC Finance Team

Gefaseerd beleggen: De kracht van drip feeding in volatiele tijden


Aartselaar 09/01/2024



Beleggen is een strategie die vaak wordt gezien als een langetermijnspel, maar de realiteit is dat financiële markten grillig kunnen zijn. Om de schommelingen in de markt effectief te benutten, is gefaseerd beleggen, ook bekend als drip feeding, een veelgeprezen aanpak. In dit artikel zullen we concrete voorbeelden onderzoeken, met speciale aandacht voor de voordelen van het aankopen van activa tijdens dips, zoals die ervaren zijn tijdens de Covid-19-pandemie en de beurscorrectie van 2022.



Concrete voorbeelden dips


  • Covid-19 Pandemie (2020): -35% Marktcorrectie

Tijdens de Covid-19 pandemie kelderden de wereldwijde markten met ongekende snelheid. Beleggers die gefaseerd investeerden, konden profiteren van de scherpe dalingen door tegen lagere prijzen activa aan te schaffen. Door maandelijks een vast bedrag te beleggen, konden zij hun investeringen spreiden over verschillende marktprijzen, wat resulteerde in een gunstiger gemiddelde aankoopprijs.


  • Beurscorrectie 2022 (MSCI World): -12,78%

In 2022 ervoer de MSCI World-index een correctie van -12,78%. Beleggers die consequent maandelijks spaarden, profiteerden van deze situatie door op meerdere momenten in te stappen. Hierdoor vermeden ze een grote kapitaalinjectie op een enkel moment en konden ze hun portefeuille opbouwen tegen aantrekkelijkere prijzen.


  • Volatiel beursjaar 2023

Door de stijgende inflatie, hebben de centrale banken de rentes op korte termijn drastisch opgetrokken. Dit resulteerde in een gestage stijging van de lange termijnrentes, waardoor obligaties een zeer slecht beursjaar kende. Verder liepen de geopolitieke spanning op in het Midden Oosten, waardoor de aandeelbeurs een grillig maar positief jaar kende.


  • Conclusie  dips

Alle jaren worden gekenmerkt door correcties en volatiliteit. Om deze correcties te benutten is een spaarplan op fondsen een goed instrument. Verder zorgt een spaarplan voor rust in uw hoofd. Wanneer moet je kopen of wanneer moet je verkopen? Een spaarplan stelt een doel op lange termijn en koopt het fonds op een vast moment iedere maand. Bij ons kan dit reeds vanaf 25 EUR per maand.




Voordelen van aankopen tijdens dips

  • Risicobeheersing:

    • Gefaseerd beleggen helpt risico's te spreiden door te voorkomen dat alle activa op één moment worden gekocht tegen een mogelijk overgewaardeerde prijs.


  • Inflatie en Rente:

    • Door regelmatig te investeren, kunnen beleggers zich beschermen tegen de impact van inflatie en profiteren van hogere rentetarieven wanneer deze zich voordoen.


  • Emotiebeheersing:

    • Regelmatige investeringen verminderen het risico op emotionele beslissingen tijdens turbulente marktperiodes, zoals paniekverkopen tijdens een crisis.


  • Gemiddelde Koers:

    • Drip feeding zorgt voor een gemiddelde kostprijs van activa, wat het effect van extreme marktbewegingen vermindert.


  • Samengestelde Rente:

    • Het maandelijks beleggen draagt bij aan de kracht van samengestelde rente. Hierdoor groeit de portefeuille exponentieel naarmate de tijd verstrijkt.



Positief Rendement Ondanks Volatiliteit


Ondanks negatieve jaren zoals 2020 en 2022, en het volatiele jaar 2023, hebben beleggers die consequent maandelijks spaarden in goed beheerde beleggingsfondsen, toch een positief rendement behaald. De consistentie van de investeringsstroom heeft geholpen om te profiteren van zowel stijgingen als dalingen in de markt, waardoor een solide basis werd gelegd voor langetermijnwinsten.



Conclusie


Gefaseerd beleggen biedt een gestructureerde en effectieve aanpak om de volatiliteit van financiële markten te omzeilen. Door de voordelen van regelmatige investeringen te benutten, kunnen beleggers niet alleen risico's verminderen, maar ook profiteren van de kracht van samengestelde rente. In een wereld waar marktbewegingen onvoorspelbaar zijn, kan drip feeding een waardevol instrument zijn voor beleggers die streven naar langetermijnsucces.


Maak snel een afspraak met ons kantoor om dit te bespreken.


Mvg,


Het NC Finance Team



Wat te doen bij een overlijden?


Aartselaar 05/01/2024


Bij het overlijden van een dierbare is er naast emotie ook veel administratieve rompslomp. Er zijn heel wat wettelijke verplichtingen die u in orde moet brengen. In dit artikel bundelen we de belangrijkste informatie. Wenst u meer informatie, vraag dan naar onze gids voor een correcte successie of maak een afspraak met een van onze medewerkers.



1. Eerste stappen bij een overlijden

  • Neem contact op met de begrafenisondernemer
  • geef het overlijden zo snel mogelijk aan bij de gemeentelijke instellingen
    • Dit wordt meestal gedaan door de begrafenisondernemer
    • Bij de aangifte ontvangt u een officiële overlijdensakte. U heeft deze nodig om de verschillende instellingen op de hoogte te brengen
  • verwittig de werkgever, de vakbond en de kas voor gezinstoelagen
  • Neem contact op met de verzekeringsmaatschappijen en de financiële instellingen
  • informeer het ziekenfonds
  • licht de verhuurder in
  • verwittig de pensioenkas
  • deel het overlijden mee aan de nutsmaatschappijen
  • Neem eventueel contact op met een notaris


2. De nalatenschap aanvaarden of verwerpen

  • Een inventaris opmaken
    • Om na te gaan of de overledene een positieve nalatenschap heeft en geen schulden nalaat, is het verstandig om alles op te lijsten.
    • Handige tip: Maak op voorhand een overzicht van uw vermogen. Zo bespaart u uw nabestaanden veel werk om uit te zoeken bij welke financiële instellingen u klant was
  • Zuivere aanvaarding
    • Uw aanvaard alle schulden en activa in de nalatenschap en wordt zo eigenaar van alle goederen met alle gekoppelde verplichtingen
      • Stilzwijgende aanvaarding: u doet handelingen na het overlijden die de aanvaarding impliceren (verkoop van de wagen van de overledene, leeghalen van het huis, etc)
      • Uitdrukkelijke aanvaarding: via authentieke akte bij de notaris of via een onderhandse akte
  • verwerpen van de nalatenschap
    • Als u de nalatenschap niet wenst te aanvaarden (bijvoorbeeld omdat de schulden veel te hoog zijn), dan moet u dit via een notaris laten vastleggen in een authentieke akte.
  • aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving
    • Dit doet u wanneer de activa en de schulden niet volledig gekend zijn. Zo kan u de nalatenschap voorwaardelijk aanvaarden, maar als de schulden achteraf toch te groot blijken, kan u de nalatenschap toch nog verwerpen


3. Fiscale aangifte van de nalatenschap

  • Aangifte door de bank en de verzekeringsmaatschappij
    • Alle financiële instellingen maken een 'lijst 201' op voor de fiscus met de waarde van alle tegoeden op het 'uur nul' van overlijden. Hetzelfde gebeurd voor de langstlevende echtgenote ongeacht het huwelijksvermogensstelsel. Deze lijst wordt gebruikt als basis voor de aangifte van de nalatenschap
  • aangifte door de erfgenamen
    • Naast alle tegoeden moeten de nabestaanden ook een overzicht maken van alle andere eigendommen van de overledene. Denk maar aan de inboedel, de wagen, etc. Deze lijst moet binnen de vier maanden opgestuurd worden naar de dienst belastingen
      • actief van de nalatenschap
        • Financiële tegoeden
        • inboedel
        • vastgoed
        • Etc
      • passief van de nalatenschap
        • Schulden bij de financiële instellingen
        • Schulden van andere aard (hiervoor moet wel een bewijs geleverd worden)


4. Wat moet u doen om de nalatenschap te regelen bij een overlijden

  • Bezorg volgende documenten aan alle financiële instellingen waar de overledene klant was
    • Akte van overlijden
    • Akte van erfopvolging
  • Geef de correcte instructies voor de verdeling fondsen
    • Bij AXA bank gaat dit via een eenvoudig document: "het regelingskwijtschrift"
  • Vrijgave van het 'leefgeld' tijdens de blokkering van de rekeningen
    • Alle tegoeden worden geblokkeerd door het overlijden
    • bevoorrechte facturen kan u laten betalen door uw bankagent
      • Gas-, water- en elektriciteitsfacturen
      • Laatste medische zorgen
      • Begrafenisfactuur
      • Belastingen
    • Alle andere facturen moeten betaald worden vanuit het leefgeld
      • Let wel: het aanvragen van leefgeld, impliceert een aanvaarding van de nalatenschap
      • Tip: Open na het overlijden een nieuwe rekening op uw naam en verwittig zo snel mogelijk uw werkgever/pensioenkas om de toekomstige stortingen op deze rekening te storten


5.Nuttige websites

  • www.notaris.be
  • www.vlaanderen.be/nl/gezin-welzijn-en-gezondheid/overlijden-en-erfenis/regelingen-bij-een-overlijden

  • www.belastingen.vlaanderen.be/erfbelasting

  • www.kadaster.be/Kadaster/Registratiekantoren



Wenst u meer informatie, maak dan snel een afspraak met ons kantoor en wij helpen u verder.


Mvg,



Het NC Finance Team

Activaklassen


Aarstelaar 27/12/2023


In welke activaklassen kan ik investeren?


Beleggen kan in verschillende activaklassen, die elk unieke eigenschappen, rendement en risico's met zich meebrengen. Hier zijn enkele van de belangrijkste activaklassen waarin beleggers kunnen investeren:


  • Aandelen:

    • Wat zijn ze: Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf. Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt, word je een aandeelhouder en heb je recht op een deel van de winst en stemrecht op de jaarlijkse vergaderingen.
    • Risico's: De waarde van aandelen kan fluctueren als gevolg van marktvolatiliteit en bedrijfsprestaties. Aandelenbeleggingen zijn doorgaans onderhevig aan hogere risico's, maar bieden ook potentieel hogere rendementen op lange termijn.
    • Rendement: Enerzijds geniet je mee van de groei van de waarde van het bedrijf, anderzijds kan je tussentijdse dividenden krijgen. Het potentiële rendement ligt hoger dan een obligatie of een vastrentende investering.


  • Obligaties:
    • Wat zijn ze: Obligaties zijn schuldbewijzen uitgegeven door overheden, bedrijven of andere entiteiten. Beleggers lenen geld aan de uitgever in ruil voor periodieke rentebetalingen en de terugbetaling van de hoofdsom op de vervaldag.
    • Risico's: Obligaties worden over het algemeen als veiliger beschouwd dan aandelen, maar er zijn risico's zoals renteschommelingen en kredietrisico, vooral bij bedrijfsobligaties met lagere kredietwaardigheid.
    • Rendement: Afhankelijk van de kredietwaardigheid van een bedrijf krijg je een rente voor uw lening die u heeft gegeven. Grote stabiele bedrijven geven dus een lagere coupon, maar een hogere zekerheid op een terugbetaling van uw lening.


  • Vastgoed:
    • Wat is het: Beleggen in onroerend goed omvat directe eigendom van fysieke eigendommen (zoals huizen, commerciële gebouwen) of indirecte investeringen via vastgoedfondsen en beursgenoteerde vastgoedbedrijven (REITs).
    • Risico's: Vastgoedinvesteringen zijn onderhevig aan marktvolatiliteit, economische omstandigheden en specifieke risico's in de vastgoedmarkt zoals leegstand.
    • Rendement: vastgoed kan uw enerzijds een meerwaarde geven en maandelijkse huren. Al moet u ook rekening houden met uw jaarlijkse kosten (onroerende voorheffing, syndic, onderhoud, etc.)


  • Grondstoffen:

    • Wat zijn ze: Grondstoffen zijn fysieke goederen zoals goud, zilver, olie, graan, enz. Beleggers kunnen rechtstreeks in grondstoffen beleggen of via derivaten zoals futures.
    • Risico's: Prijzen van grondstoffen kunnen worden beïnvloed door vraag- en aanbodfactoren, geopolitieke gebeurtenissen en economische indicatoren.
    • Rendement: Grondstoffen durven veel grilliger te reageren dan een aandeelbelegging en zijn daardoor veel risicovoller dan aandelen. Het potentiële rendement ligt daardoor ook hoger, maar beleggingen in grondstoffen is niet voor iedereen weggelegd. 


  • Cash en Equivalenten:

    • Wat is het: Beleggen in liquide middelen zoals kasgeld, deposito's op korte termijn en schatkistpapier, spaarrekeningen en termijnrekeningen.
    • Risico's: Hoewel ze als veilig worden beschouwd, bieden ze doorgaans lagere rendementen en kunnen ze worden beïnvloed door inflatie. Als de inflatie hoger is dan uw rente, zijn dit verlieslatende beleggingen. Het wordt aangeraden om deze enkel als buffer aan te houden voor onvoorziene kosten. Deze buffer is minimaal 5 tot 10X uw maandloon.


  • Alternatieve beleggingen:

    • Wat zijn ze: Dit omvat een breed scala aan beleggingen buiten de traditionele activaklassen, zoals private equity, hedgefondsen, venture capital, en cryptocurrencies.
    • Risico's: Alternatieve beleggingen kunnen complex zijn en worden vaak gekenmerkt door minder liquiditeit en hogere risico's, maar ze bieden ook diversificatiemogelijkheden.


Het is belangrijk om te benadrukken dat de juiste mix van activaklassen afhangt van de beleggingsdoelstellingen, risicotolerantie en beleggingshorizon van de individuele belegger. Diversificatie over verschillende activaklassen kan helpen om het risico te spreiden en een gebalanceerde portefeuille op te bouwen. Het is ook aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat men besluit te beleggen.



Indien u meer informatie wenst, of een gesprek, mag u ons altijd contacteren.


Mvg,


Het NC Finance Team

Beleggingsdoelstellingen


Aartselaar 05/11/2023



Welke doelstelling kan ik hebben om te beleggen?


  • Kapitaalbehoud:

    • Het behoud van het oorspronkelijk geïnvesteerde kapitaal is een belangrijke doelstelling voor beleggers met een laag risicotolerantieniveau. Ze streven ernaar om hun investeringen te beschermen tegen aanzienlijke verliezen.
    • Hier is het ook belangrijk om rekening te houden met de inflatie. Een betere doelstelling zou zijn koopkrachtbehoud. Uw kapitaal groeit mee met de inflatie, waardoor u zeker blijft dat u in de toekomst evenveel van uw kapitaal kunt genieten.
    • Voor deze doelstelling kijken we vooral naar defensieve oplossingen (termijnrekeningen, fondsen met kapitaalsgarantie, etc)


  • Inkomen genereren:
    • Sommige beleggers zoeken naar beleggingen die regelmatige inkomsten genereren. Dit kan belangrijk zijn voor gepensioneerden of andere mensen die op zoek zijn naar een vast inkomen uit hun beleggingen.
    • Wij kunnen u een aangepaste portefeuille op maat maken met regelmatig inkomsten en vervaldagen, waardoor u uw inkomen aanvult.
    • Enkele voorbeelden zijn:
      • Global income geration: Dit is een fonds dat per kwartaal een mooi dividend uitkeert en op lange termijn uw beleggingen tracht te beschermen tegen inflatie
      • Een portefeuille met distributiefondsen
      • Een portefeuille van fondsen en termijnrekeningen met regelmatige vervaldagen


  • Kapitaalgroei:

    • Beleggers met als doel kapitaalgroei streven naar het vergroten van hun initiële investering over een bepaalde periode. Dit is vaak gericht op de lange termijn en kan bijvoorbeeld gericht zijn op pensioenvoorziening of vermogensopbouw voor grote uitgaven.
    • Deze doelstelling is vaak een langetermijndoelstelling, waardoor we een mooie gespreide portefeuille kunnen opbouwen in belangrijke thema's voor de toekomst
    • Enkele voorbeelden van deze thema's zijn
      • Aqua
      • Technologie
      • Ouder worden
      • voeding
      • Ecologie
    • Voor alle bovenstaande thema's hebben we mooie oplossingen voor u


  • Pensioenvoorziening:

    • Veel mensen beleggen met het oog op het opbouwen van een pensioenfonds. Ze willen ervoor zorgen dat ze genoeg vermogen hebben om comfortabel van hun pensioen te kunnen genieten.
    • Om deze doelstellingen te bereiken bekijken we eerst de lopende fiscale oplossingen (pensioensparen, VAPZ en IPT). Meestal zijn deze oplossingen niet voldoende om de pensioenbreuk op te vangen en starten we een niet fiscaal spaarplan op, zodat u na uw pensioenering nog uw levensstandaard kunt behouden.


  • Specifieke doelen:

    • Sommige beleggers hebben specifieke korte- of langetermijndoelen, zoals het kopen van een huis, het betalen van de studie van kinderen, of het starten van een bedrijf. Beleggingsstrategieën worden aangepast aan deze specifieke doelen.
    • Veel voorkomende specifieke doelen zijn:
      • Sparen voor kind/kleinking
      • Sparen voor een huis
      • Sparen voor een studentenkot
      • Sparen voor studies
      • Etc


  • Diversificatie:

    • Beleggers kunnen diversificatie als een doelstelling hebben om het risico te verminderen. Door te investeren in verschillende activaklassen en sectoren, proberen ze de impact van slechte prestaties in een enkele investering te verminderen.
    • Klanten die aan één activaklasse zijn blootgesteld, lopen meer risico verlies te maken. Beleggen gaat in golven en door te spreiden zorg je voor een beter rendement en minder schommelingen in uw portefeuille.
    • Spreiden kan op verschillende manieren
      • spreiden in de tijd door een beleggingsplan op te starten. Dit gaat reeds vanaf 25 EUR per maand
      • spreiden over verschillende activaklassen. U kan kiezen voor een dakfonds dat automatisch spreidt over verschillende fondsen om zelf uw accenten te leggen in uw portefeuille
      • Spreiden over verschillende beheerders. Leg niet alle eieren in één mand. Wij bieden meerdere beheerders aan zodat u verschillende visies in uw portefeuille kunt inbouwen. Voorbeelden van beheerders waar we mee samenwerken zijn:
        • Econopolis van Geert Noels
        • AXA Investment Managers
        • Amundi
        • BNP
        • AXA Roosenberg
        • Crelan


  • Maatschappelijk verantwoord beleggen (SRI):

    • Sommige beleggers willen hun geld investeren in overeenstemming met ethische of sociale overtuigingen. Dit wordt vaak aangeduid als maatschappelijk verantwoord beleggen (SRI), waarbij beleggingen worden geselecteerd op basis van milieu-, sociale en governance-criteria.
    • Ook hier hebben we verschillende artikel 8 en artikel 9 fondsen. Deze fondsen bieden u garantie op sociaal en ecologisch verantwoord beleggen.


  • Speculatie:

    • Sommige beleggers hebben als doel het nemen van hogere risico's met de hoop op aanzienlijke rendementen op korte termijn. Speculatie houdt vaak in dat men bereid is meer risico te nemen om potentieel hogere winsten te behalen.
    • Hier geven wij geen adviezen over, omdat dit meer onder de norm gokken behoort, dan investeren op lange termijn. De potentiële verliezen kunnen aanzienlijk zijn, waardoor u risico loopt om uw geld kwijt te spelen.



Bij het bepalen van beleggingsdoelstellingen is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden, tijdshorizon, risicotolerantie en financiële doelen. Het is ook verstandig om regelmatig de voortgang te evalueren en de beleggingsportefeuille indien nodig aan te passen.


Heeft u interesse in een goed gesprek over uw doelen, aarzel dan niet een afspraak met ons te maken.



Robotech, beleggen, Robotica, AXA WF Framlington Robotech
Artificiële intelligentie, beleggen, thematisch beleggen, rendement

Robotech

Robolutie de nieuwe industriële revolutie


Aartselaar 28 oktober 2021

Beleg eens in de robotisering


Het laatste decennium kennen we een structurele groei in het aantal robots met 15% per jaar. Sinds de coronapandemie zien we een aanzienlijke versnelling in deze groei. Dit komt door een aantal redenen:

  • Robots zijn intelligenter geworden: vroeger kon de mens en een robot niet goed samenwerken. Door nieuwe technologiën vertraagt een robot of stopt deze zelf als er een mens in de buurt komt. Dit komt ten goede aan de veiligheid voor de mens, waardoor er een waaier van toepassingen openvalt.
  • Vergrijzing: Doordat we steeds meer werk moeten verzetten met minder actieve bevolking, groeit de vraag naar robotten in de Westerse wereld.
  • Oplopende loonkosten in de "goedkope arbeidslanden": China kent de laatste jaren een stijgende loonkost, waardoor het interessanter is geworden om mee op de trend te springen van de robotisering.

Thema's binnen de robolutie


De robotisering is een opkomende trend die vanuit de markt gestuurd wordt. Er is een structurele vraag naar roboten vanuit verschillende delen van de economie. Hierdoor is het een beleggingsthema met zeer veel potentieel.


Industriële automatisering

Een mooi voorbeeld hiervan is Amazon, het bedrijf van miljardair Jef Bezos. Amazon bouwt meer en meer automatische magazijnen waar ondertussen meer dan 30.000 oranje robotten rondrijden die de pakketjes uit de rekken halen. Deze robotten worden gestuurd door algoritmes, waardoor de magazijnen steeds efficiënter kunnen werken. Zo worden een product dat weinig verkocht wordt achteraan in het magazijn geplaats.


Transport

Alphabet (Google) is bezig met de software voor zelfrijdende en slimmere auto's. Deze software is een win win voor zowel Alphabet als voor de maatschappij. De meerwaarde van deze technologie geeft gaat extra rendement voor de belegger opleveren en het aantal verkeersslachtoffers zullen dankzij deze technologie aanzienlijk dalen.


Gezondheidszorg

Ook in de medische wereld zien we robotica doorbreken. Zo wordt er meer en meer geopereerd met behulp van robotten. Een robot kan veel nauwkeuriger werken dan een menselijk hand, waardoor de hersteltijden en het risico op infectie fel verminderen. Deze technologie gaat de manier van onze gezondheidszorg totaal wijzigen.


Artificiële intelligentie

Dit thema heeft veel toepassingen die zich niet tot één sector beperkt, maar een impact zal hebben op alle sectoren. Deze technologie bevindt zich nog maar in het beginstadium en het groeipotentieel is enorm en vaak onderschat. Veel fondsen gebruiken nu al algoritmes om de juiste beleggingen te vinden. Artificiële intelligentie in combinatie met menselijke kennis is een zeer geslaagd huwelijk.


Winst, beleggingsportefeuille, LU1536921650, Advies, sparen en beleggen

AXA Framlington Robotech


Bij ons kant u eenvoudig in dit thema beleggen vanaf 25 EUR per maand via het fonds AXA WF Framlington Robotech (LU1536921650).

Dit fonds investeert in kleine en middelgrote groeibedrijven die hun graantje meepikken in deze belangrijke trend voor de toekomst..


Wat ons betreft past dit fonds in ieders portefeuille die de toekomst mee in hun beleggingstrategie willen opnemen.


Heeft u interesse voor dit fonds, mag u altijd een afspraak maken via onderstaande knop.


Meer informatie over dit fonds vindt u op onze bankwebsite: klik hier


Bronnen: De Tijd, BNP en AXA IM


Wettelijke informatie sparen en beleggen via bankwebsite: klik hier

Water

Het blauwe goud

Sinds kort kan u via ons kantoor intekenen op het fonds BNP Aqua (LU1165135440), een fonds dat inzet op de hele waterproblematiek:

  • Waterzuivering
  • Waterverspilling
  • Waterinfrastructuur
  • Water voor iedereen


De wereld bestaat voor 2/3 uit water, maar slechts 3% ervan is zoet water. Hiervan is 66% opgeslagen in de ijskappen. Uiteindelijk moeten het maar stellen met 1% van de volledige watervoorraad voor onze consumptie. Hierdoor wordt water ook het blauwe goud genoemd.


Het waterverbruik groeit ook veel sneller dan de bevolking. Vorige eeuw is de wereldbevolking verdrievoudigd, terwijl het waterverbruik maarliefst met een factor 7 is gegroeid. Zuiver water wordt dus schaarser en schaarser.

irrigatie, Aqua fonds, Rendement

Zelfs in mindere periodes presteert het fonds nog goed en weet het de verliezen te beperken. Wat ons betreft is dit een aanrader voor ieders portefeuille.


Wist u dat u reeds vanaf 25 EUR per maand kunt sparen in dit fonds? Dit voor uzelf of voor uw (klein)kinderen.


Indien u meer informatie wenst, mag u altijd via onderstaande knop een afspraak maken

BNP Paribas Aqua, Waterzuivering, sparen en beleggen

Thema voor de toekomst


Water is één van de belangrijkste thema's voor de toekomst. De fondsen die inspelen op dit thema genereren dan ook zeer mooie rendementen op middellange tot lange termijn, en dit met geringe correcties. Over de laatste 10  jaar haalde het fonds een gemiddeld jaarrendement van 15.37%. Dit in een periode waarin we meerdere grote correcties gekend hebben.


2011: Crisis Zuid Europese landen

  • Bel 20: -19,20%
  • BNP Aqua: -8,90%

2016: Kersverkoop aandelen

  • Bel 20: -2,50%
  • BNP Aqua: +11,80%

2018: Handelsoorlog China - VS

  • Bel 20: -18,50%
  • BNP Aqua: -9,33%

2020: Coronapendemie

  • Bel 20: -8,50%
  • BNP Aqua: 7,72%

Meer informatie over dit fonds vindt u op onze bankwebsite: klik hier


Bronnen: De Tijd, BNP en AXA IM


Wettelijke informatie sparen en beleggen via bankwebsite: klik hier

Contacteer ons